‘Cool guy’ Twan maakt studenten warm voor koeltechniek

Twan, hoe ben jij Koeltechnicus geworden?

Drie jaar lang zette ik als elektromonteur schakelkasten in elkaar. Maar dat is op een duur een repeterend werkje. Ik wilde meer variatie en vond dat bij PCT Koudetechniek.

Wat is er zo cool aan koudetechniek?

Het is heel breed, want er komen diverse technieken samen. We monteren bijvoorbeeld ook warmtepompen. Elke installatie is weer anders, want we maken alles op maat. Door overdag te werken en in de avond te leren ben ik eerst koelmonteur geworden en vervolgens servicemonteur.

Inmiddels ben je zelfs Hoofd Techniek. Wat houdt dat in?

Ik ben verantwoordelijk voor drie afdelingen binnen het bedrijf: de werkplaats, de onderhoudsafdeling en de afdeling die zich bezig houdt met nieuwbouw. Als manager werk ik dus tegenwoordig vooral met het koppie – ik zit achter de computer en bel veel – en minder met de handen. Een fantastische baan, die meer voelt als hobby dan als werk.

Heel concreet: wat doe je op een dag?

Mijn taak is vooral oplossingen vinden voor de uitdagingen die komen kijken bij het ontwerpen en installeren van industriële koudetechniek. En ik draag bij aan innovatie. Als onderdeel van Unica hebben we veel softwarekennis in huis. Momenteel ben ik met het softwareteam bezig om kunstmatige intelligentie toe te voegen aan onze installaties.

AI in koudetechniek: dat klinkt supercool!

Dat is het ook. Onze monteurs zijn bij storingen in koelsystemen soms veel tijd kwijt aan het stellen van de juiste diagnose. Met slimme software gaat dat sneller, en vaak zelfs geheel geautomatiseerd. Of beter nog: daarmee kunnen we storingen vóór zijn, want kunstmatige intelligentie herkent bepaalde patronen en afwijkingen veel eerder dan mensen. Door meer efficiëntie kunnen we meer doen met de beperkte handjes die we ter beschikking hebben.

Wat vertelde je ze?

Ik heb ze uitgelegd hoe belangrijk én afwisselend het werk in koudetechniek is. Zonder ons bederft het voedsel in vrieshuizen en supermarkten. Is er een storing, dan kan er voor miljoenen euro’s aan waardevol eten verloren gaan. Door storingen snel en trefzeker te verhelpen, voorkomen we dat de bevoorrading aan supermarkten in de knel komt.

Ben jij vaak de held die de dag redt?

Niet vaak gelukkig, want met goed onderhoud kun je veel storingen voorkomen. Maar ‘t komt wel eens voor ja! Een kwaliteitsmanager van een productiebedrijf belde mij eens in paniek op voor een acute storing. Maar toen ik ter plekke kwam, liet de beveiliging me er niet door omdat ik niet was aangemeld. Eén belletje naar de juiste persoon was genoeg. Die zei tegen de bewaker: ‘Als je hem niet direct binnen laat, zijn we straks allemaal ons werk kwijt!’ Misschien wat overdreven, maar zonder goed functionerende koudetechniek hebben veel industrieën wel een probleem.

Wat voor cijfer geef je jouw baan?

Een dikke 9! Ik werk voor veel mooie klanten die mijn werk enorm waarderen. Als wij een storing kunnen voorkomen of verhelpen, rollen ze de rode loper uit – zo blij zijn ze dan. Er zijn niet zoveel koeltechnici. Het is een apart vak, daardoor zijn goede koeltechnici heel gewild. Dat zie je terug in het salaris: dat is ronduit goed. Dus waarom dan geen 10? Er is altijd ruimte voor verbetering en vooruitgang!

Bron: https://demakersvanmorgen.com/cool-guy-twan-maakt-studenten-warm-voor-koeltechniek/