CO2 transkritische koelinstallatie voor distributiecentrum Jumbo - Veghel

PCT Koudetechniek heeft een CO2 transkritische koelinstallatie voor een te koelen distributiecentrum voor Jumbo te Veghel gerealiseerd. Het distributiecentrum dient als opslag, verwerking en distributie van bloemen.

CO2 koelinstallatie

In totaal zal het vloeroppervlak van ca. 5.600m² geheel voorzien worden van koudetechniek. Om de CO2 uitstoot zo laag mogelijk te houden is in het ontwerp gekozen voor een koelinstallatie voorzien van het natuurlijk koudemiddel R744 (CO2).

De centrale koelinstallatie zal worden voorzien van flashgas bypass, als ook parallelle compressoren. Hiermee wordt een zo hoog mogelijke COP behaald in zowel zomer- als wintersituatie.

Energie Investeringsaftrek (EIA)

Om de installatie binnen de Energie Investeringsaftrek (EIA) te laten vallen wordt er gebruik gemaakt van frequentieregeling. Daarnaast worden deze frequentie geregelde compressoren voorzien van permanent magneet motoren (LSPM).

De gekoelde ruimtes worden in totaal voorzien van 18 stuks dubbel uitblazende luchtkoelers. Zowel de luchtkoelers als de gaskoeler/condensor zullen voorzien worden van ventilatoren met energie zuinige EC-motoren. Hiermee is het mogelijk het toerental van de ventilatoren te regelen.

Daarnaast wordt er voor het afvoeren van de door mensen en bloemen uitgestoten gassen zoals CO2 en ethyleen een ventilatiesysteem aangebracht, eveneens voorzien van ventilatoren met energie zuinige EC-motoren.

De gehele installatie wordt geregeld, beheerd en gevisualiseerd middels een in eigen huis ontwikkeld PLC besturingssysteem waarmee zowel lokaal als op afstand de installatie beheerd kan worden.

De uitvoering en de inbedrijfstelling zal begin 2019 plaatsvinden.

Technische specificaties

Koelcapaciteit
Verdampingstemperatuur
Koudemiddel
400
-6
R744 (CO2)
kW
ºC
transkritisch