Nieuwbouw Distributiecentrum UDEA/Ekoplaza Veghel

In Veghel is de nieuwbouw voor Udea/Ekoplaza gerealiseerd. Het gaat om een wereldprimeur op gebied van geconditioneerde warehousing inclusief een kantoorgebouw met een totaal oppervlak van ongeveer 32.000 vierkante meter. Een omvangrijk en duurzaam project, wat  voldoet aan de certificering ‘Breeam Excellent’. PCT Koudetechniek levert de volledige koudetechniek en tevens de koude- en warmteopwekking voor de kantoorruimtes van het nieuwe bedrijfspand.

Breeam Excellent

Udea is de grootste totaalleverancier van biologische levensmiddelen in de Benelux én franchisegever van de biologische supermarktformule Ekoplaza. Als belangrijke voorloper in een groenere wereld, is duurzaamheid een vereiste. Het nieuwe distributiecentrum bevat daarom de certificering ‘Breeam Excellent’.

Slimme oplossing

Het distributiecentrum gaat dienen als op- en overslagpunt voor alle verkoopproducten, van  gekoelde- en bevroren producten tot kruidenierswaren. Door een optimale mechanisatie van het nieuwe distributiecentrum ontstaat er een Omni-channel DC, waarmee zowel winkelbelevering van hun supermarktketen Ekoplaza alsmede e-commerce orders voor consumenten worden verwerkt, met hierin een grote diversiteit in productstromen, waaronder droge kruidenierswaren (DKW), zuivel, gekoelde, verse en diepvriesproducten. Het nieuwe distributiecentrum zorgt voor verbeterde prestaties om zo ook de service richting klanten verder te optimaliseren

GtM Magazijn (ADAPTO)

In het ADAPTO ‘goederen naar de man’ systeem van Vanderlande worden hiervoor verschillende temperatuurzones aangebracht, een unieke oplossing die tevens ruimtebesparend werkt en kan meegroeien met de expansie die Udea de komende jaren verwacht.

NH3/CO2 koel-/vriesinstallatie

Meer dan de helft van het nieuw te bouwen distributiecentrum wordt voorzien van gekoelde ruimtes met een ruimte temperatuur variërend tussen de +2°C en de +12°C. Daarnaast worden er ook nog een tweetal vriescellen met een ruimte temperatuur van -25°C gerealiseerd.

Om deze koude te leveren wordt er gebruik gemaakt van een op de klant afgestemde koel-/vriesinstallatie.  Hiervoor wordt gebruikt gemaakt van de natuurlijke koudemiddelen ammoniak (NH3) en koolstofdioxide (CO2).

Het systeem wordt opgebouwd als NH3/CO2 cascadesysteem. Primair wordt er gebruik gemaakt van het NH3 systeem welke zich beperkt tot de machinekamer. Hiermee wordt tevens een relatief lage koudemiddel inhoud bewerkstelligt. Het CO2 wordt als verdampende koudedrager toegepast om alle luchtkoelers te voorzien van de koude. 

De gehele installatie wordt geregeld, beheerd en gevisualiseerd middels een in eigen huis ontwikkeld PLC besturingssysteem waarmee zowel lokaal als op afstand de installatie beheerd kan worden.

Naast de bovengenoemde centrale koel- en vriesinstallatie levert PCT eveneens de koude-  en warmte opwekking ten behoeve van de kantoren. De warmteopwekking wordt gerealiseerd door het toepassen van warmteterugwinning in combinatie met een industriële warmte pomp installatie.

Technische specificaties

Koelcapaciteit
Verdampingstemperatuur
Koudemiddel
 
1.550
-8
R717/R744 (NH3/CO2)
 
kW
ºC

 
Vriescapaciteit
Verdampingstemperatuur
Koudemiddel
 
105
-33
R744 (CO2)
 
kW
ºC

 

Verwarmingscapaciteit
Condensatietemperatuur
Koudemiddel

185
+50
R717 (NH3)

kW
ºC