Uitbreiding distributiecentrum Jumbo Supermarkten BV - Raalte

In Raalte wordt momenteel hard gewerkt aan de uitbreiding van het bestaande vries distributiecentrum van Jumbo Supermarkten BV.

Het distributiecentrum waarin zich momenteel de centrale vriesopslag en een gekoelde opslag van Jumbo bevindt wordt geheel omgebouwd tot een volledig vries DC.

Het vriesoppervlak wordt in totaal met ca. 4.300m2 vergroot. Naast de vriesopslag zelf worden diverse gekoelde/verwarmde sluizen en een gekoelde emballageruimte van ca. 1.500m2 gerealiseerd.

NH3 / CO2 koel- vriesinstallatie

De nieuwe machinekamer wordt voorzien van een koeltechnische installatie uitgevoerd met de natuurlijke koudemiddelen NH3 en CO2. De koeltechnische installatie  wordt opgebouwd als NH3 / CO2 cascadesysteem. Primair wordt er gebruik gemaakt van het NH3 systeem welke zich beperkt tot de machinekamer. Hiermee wordt tevens een relatief lage koudemiddel inhoud bewerkstelligt. 

Het CO2 wordt als verpompt koudemiddel toegepast om de luchtkoelers te voorzien van de koude. 

De te koelen/verwarmen ruimtes worden in totaal voorzien van 27 stuks luchtkoelers. Zowel de luchtkoelers als de condensors zullen voorzien worden van ventilatoren met energie zuinige EC-motoren.

Restwarmte benut

De restwarmte van de nieuwe installatie zal worden benut voor de ontdooiing van de luchtkoelers, verwarming van de ondervloer en voor de verwarming van de diverse ruimtes en kantoren. 

EIA (Energie Investeringsaftrek)

De gehele installatie is zo ontworpen dat deze voldoet aan de EIA-eisen (Energie Investeringsaftrek) voor energiezuinige koelinstallaties .

De uitbreiding van het bestaande DC zal in augustus 2019 in gebruik genomen worden.

Technische specificaties

Koelcapaciteit
Verdampingstemperatuur
Koudemiddel
885
-8
R717 (NH-3)
kW
°C
pomp-systeem
     
Vriescapaciteit
Verdampingstemperatuur
Koudemiddel
595
-33
R744 (CO-2)
kW
°C
pomp-systeem