Uitbreiding distributiecentrum Jumbo Supermarkten BV - Raalte

Na een succesvol eerste project in 2015 bij dit centrale vries distributiecentrum heeft Jumbo Supermarkten wederom haar vertrouwen uitgesproken in PCT ten behoeve van de uitbreiding van het bestaande distributiecentrum van Jumbo Supermarkten BV in Raalte. Het distributiecentrum waarin zich tot voorheen de centrale vriesopslag (ca. 10.000m2) en een gekoelde opslag (ca. 6.500m2) van Jumbo bevond is vrijwel geheel omgebouwd tot een volledig vries DC.

Het vriesoppervlak is in totaal met 4.300m2 vergroot tot een totale vriesoppervlakte van zo’n 14.000m2. Naast de vriesopslag zijn er diverse gekoelde/verwarmde sluizen en een gekoelde emballageruimte van ca. 1.500m2 gerealiseerd.

Voor de uitbreiding van de het centrale vries distributiecentrum is een nieuwe bouwkundige machinekamer aangebracht. Deze machinekamer is voorzien van een centrale koeltechnische installatie uitgevoerd met de natuurlijke koudemiddelen NH3 en CO2. De koeltechnische installatie is opgebouwd als NH3 / CO2 cascadesysteem. Primair is er gebruik gemaakt van het NH3 systeem welke zich beperkt tot de machinekamer. Hiermee wordt tevens een relatief lage koudemiddel inhoud bewerkstelligt.

Het CO2 wordt als verpompt koudemiddel toegepast om de luchtkoelers te voorzien van de koude. De te koelen/verwarmen ruimtes worden in totaal voorzien van 27 stuks luchtkoelers. Zowel de luchtkoelers als de condensors zullen voorzien worden van ventilatoren met energie zuinige EC-motoren.

De restwarmte van de nieuwe installatie wordt benut voor de ontdooiing van de luchtkoelers, verwarming van de ondervloer en voor de uitbreiding van de verwarming van de diverse ruimtes en kantoren.

De gehele installatie is zo ontworpen dat deze voldoet aan de EIA-eisen (Energie Investeringsaftrek) voor energiezuinige koelinstallaties.
De uitbreiding van het bestaande DC is medio augustus 2019 in gebruik genomen.

Om de betrouwbaarheid voor langere tijd te garanderen is ook bij opdrachtverstrekking  een langdurig servicecontract afgesloten.

Technische specificaties

Koelcapaciteit
Verdampingstemperatuur
Koudemiddel
885
-8
R717 (NH-3)
kW
°C
pomp-systeem
     
Vriescapaciteit
Verdampingstemperatuur
Koudemiddel
595
-33
R744 (CO-2)
kW
°C
pomp-systeem